Pectina de Mar si Citrice – Ce este, Beneficii si Contraindicatii

Cuprins

Pectina este o fibră solubilă ce se regăsește în mod natural în fructe și legume. Ea intră în structura plantelor, în special mere, prune, dar și în coaja și pulpa de la fructele citrice. În industria alimentară, această fibră este folosită ca agent de îngroșare pentru gemurile de fructe, precum și pentru proprietățile sale de conservare naturale.

Însă nu multă lume cunoaște proprietățile miraculoase ale acestei fibre asupra organismului uman și efectele benefice de care a dat dovadă de-a lungul multor ani de cercetare. Dacă și dumneavoastră vă numărați printre aceștia, articolul acesta vine în ajutorul dumneavoastră!

În continuare, vom prezenta în acest articol efectele pozitive uimitoare ale pectinei, acestea fiind demonstrate clinic prin efectuarea unor nenumărate teste în vederea evaluării siguranței de utilizare a acestui extract în beneficiul dumneavoastră!

pectina-frutcte-citrice2-3343655

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Pectina?

Consumul de pectina reduce nivelul de colesterol

Administrarea pe cale orală sub formă de comprimate are un efect benefic asupra nivelului mare de colesterol. În urma studiilor, am aflat că pectină influențează pozitiv diminuarea nivelului de colesterol cu densitate lipoproteică mică, recunoscut de către specialiști sub denumirea de LDL pentru acțiunea sa nefavorabilă asupra corpului uman. În același timp, administrarea pectinei nu are un efect negativ asupra trigliceridelor sau a colesterolului cu un conținut crescut de lipoproteine (HDL) ce are efect favorabil asupra organismului.

De asemenea, unele studii au demonstrat că împiedică intrarea colesterolului în sistemul circulator, datorita faptului că se leagă de molecula de colesterol încă de când aceasta este în tractul digestiv și împiedică absorbția ei, protejându-vă, astfel, de bolile cardiovasculare periculoase.

În alt studiu, 57 de adulți au primit 15 grame de pectină zilnic și au arătat, la sfârșitul experimentului, un nivel cu 7% mai scăzut de colesterol față de grupul de control.

fructe-pectina3-6971609

Pectina este un prebiotic care contribuie la sănătatea sistemului digestiv

Fiind o fibră solubilă cu proprietăți unice de gelifiere, ajută digestia în numeroase feluri.

Fibrele solubile se transformă într-un gel odată ajunse în tractul digestiv, în prezența apei. Astfel, ele au o acțiune de a grăbi tranzitul intestinal al bolului alimentar prin sistemul digestiv, reducând constipația.

Pectina are o acțiune puternic nutritivă asupra microflorei intestinale, hrănind culturile de bacterii bune din intestin și protejându-le de acțiunea supărătoare și negativă a antibioticelor și a altor medicamente care distrug această floră, înlesnind procesul de digestie. Beneficiile ei contribuie activ în protejarea și menținerea sănătății sistemului dumneavoastră digestiv.

Pectina atenuează efectele diareii și a constipatiei

Fiind o fibră solubilă, ea acționează precum un prebiotic puternic, o sursă nutritivă pentru bacteriile bune ce trăiesc în intestin.

Într-un studiu efectuat pe o durată de 4 săptămâni asupra a 80 de persoane ce aveau un tranzit intestinal lent și prezentau simptome de constipație, s-a arătat faptul că cei care au consumat 24 de grame de pectină în fiecare zi au avut microflora intestinală sporită, sănătoasă, cu o populație de bacterii bune crescută și au arătat îmbunătățiri în ceea ce privește simptomele constipației față de grupul de control.

În plus, s-a demonstrat, de asemenea, că acest efect benefic asupra microflorei intestinale are efecte pozitive și în ceea ce privește diminuarea inflamației și a simptomelor afecțiunilor gastrointestinale care, netratate, pot cauza complicații majore la nivelul organismului dumneavoastră.

Mai mult, această fibră naturală cu proprietăți unice poate forma o barieră protectivă la peretele interior al intestinului pentru a preveni bacteriile nocive să pătrundă în organism.

pectina-mar-beneficii4-4226736

Pectina reduce aciditatea la stomac

Refluxul gastroesofagian este o boală cu simptome ce provoacă un disconfort major care apare din cauza acidității crescute la nivelul stomacului. Aceasta fibra are o acțiune antiinflamatoare puternică împotriva inflamației care apare la nivelul mucoasei peretelui stomacului și datorită texturii sale asemănătoare unui gel, absoarbe excesul de acid de la nivelul acestuia și îl elimină în mod eficient.

Refluxul gastroesofagian are loc atunci când conținutul stomacului se revarsă în esofag. Pectina se administrează pentru tratarea acestei afecțiuni sub forma unor comprimate sau în formă lichidă, deoarece este o soluție terapeutică naturală, bogată în fibre, ce au o acțiune pozitivă în absorbția excesului de acid clorhidric din stomac.

Este, de asemenea, important faptul că acest produs are un conținut minim de zahăr și nu conține deloc aditivi și substanțe chimice sintetizate în laborator care pot crește aciditatea stomacului dumneavoastră și pot avea și alte numeroase contraindicații, efecte secundare negative sau reacții adverse.

Pectina îmbunătățește absorbția fierului în organism 

Vă puteți îmbunătăți absorbția de fier la nivelul organismului crescând aportul de pectină al corpului dumneavoastră, mai ales al pectinei provenite din fructele citrice, deoarece acestea au și un conținut bogat de vitamina C. Având un stil de viață natural și consumând în mod regulat fructe, precum mere, prune sau citrice, puteți scăpa de anemie și stările asociate cu aceasta.

Vitamina C în combinație cu pectina sporesc asimilarea fierului prezent în fructele pe care le consumăm la nivelul țesuturilor. Acest lucru a fost demonstrat în urma efectuării unui studiu în care a fost administrată o dietă bazală cu niveluri scăzute și niveluri normale de fier pentru grupul de control, iar grupului testat i s-a adăugat un procent de 2% pectină provenită din fructele citrice. După 40 de zile, a fost administrată o substanță a cărei absorbție în organism depinde enorm de procentele de fier prezente în acesta.

Grupul căruia i s-a administrat și pectină a avut rezultate mult mai bune, semn că nivelul lor de fier din organism a crescut considerabil față de cel al grupului de control care a avut aceeași dietă, fără a avea, însă, și un aport de pectină.

fructe-pectina-5-1-2233994

Pectina ajută la slăbit

Consumul unei cantități de 15 grame de pectină timp de două zile s-a dovedit a avea efecte benefice asupra organismului prin încetinirea golirii stomacului, crescând, astfel, senzația de sațietate și reducerea apetitului într-un test clinic la care au participat 9 pacienți ce sufereau de obezitate.

Pectină s-a dovedit a avea efecte și asupra oamenilor cu o constituție normală, reducând aportul de alimente, prin stimularea producerii hormonului GLP-1, un hormon recunoscut la nivel global de către specialiști pentru proprietățile sale importante în procesul de piedere a kilogramelor în plus, reducând apetitul și sporind arderile metabolice a grăsimilor aflate în stratul adipos.

Deși această senzație de sațietate diminuează aportul de alimente la nivelul organismului, trebuie să fim atenți totuși la aportul caloric pe care îl avem. Într-un alt studiu, pectină a arătat o reducere a poftei de mâncare, însă participanții au avut un aport de alimente cu o densitate calorică mare, lucru ce a afectat efectele benefice ale pectinei.

Pectina contribuie la reducerea nivelului de zahăr în sânge

Un nivel crescut de zahăr în sânge, cunoscut ca o glicemie crescută, este principala cauză a dezvoltării unor patologii ce vă pot pune viața în pericol, precum diabetul.

Pectină are un efect natural de reducere a nivelului prea mare de zahăr din sânge, acționând precum un compus anti-diabetic asupra nivelului hormonilor care acționează în organism în vederea normalizării glicemiei.

Aceste afirmații sunt evidențiate în nenumărate studii clinice de specialitate, printre care amintim unul în care 57 de adulți au luat zilnic 15 grame de pectină și au avut apoi o reducere de 7% a nivelului glicemic, față de grupul de control.

Pectina are și un efect de a induce senzația de sațietate organismului, ceea ce îmbunătățește rezistența insulinei. Acest beneficiu ajută la prevenția bolilor precum diabetul și obezitatea.

Mai mult, studiile au demonstrat că este îmbunătățit procesul de producere a insulinei, hormonul care este responsabil de absorbția zahărului în organism. Acest lucru este deosebit de important pentru ținerea sub control a unor afecțiuni, precum diabetul de tip II.

alimente-bogate-in-pectina6-1-4730608

Pectina contribuie la îmbunătățirea sistemului cardiovascular

În urma studiilor clinice efectuate de-a lungul timpului, s-a demonstrat că pectina administrată zilnic sub formă lichidă a redus presiunea sistolică în mod eficient, ceea ce înseamnă o diminuare importantă a presiunii ce acționează asupra pereților vasculari la circularea sângelui prin sistemul circulator. Această tensiune ridicată poate provoca, dacă nu este tratată corespunzător, diverse patologii, precum tromboflebita și atacul vascular cerebral.

Pectina are o acțiune importantă și în prevenția formării cheagurilor de sânge în sistemul cardiovascular, dar și la absorbția cheagurilor de sânge deja existente în organismul uman, îmbunătățind, astfel, sănătatea sistemului dumneavoastră cardiovascular.

În orice caz, specialiștii consideră că nu există încă suficiente studii efectuate asupra beneficiilor pectinei asupra inimii, ceea ce înseamnă că este posibil ca numeroase dintre efectele sale pozitive să nu fie cunoscute încă.

Pectina impiedica raspandirea cancerului în organism

Pectina modificată ce provine din fructele citrice este adesea folosită precum un adjuvant al terapiei cancerului pentru prevenirea metastazei, proces ce implică desprinderea unei celule canceroase și intrarea ei în fluxul sanguin, de unde poate migra oriunde în corp, multiplicându-se.

Fibra din fructele citrice reduce acest proces de metastazare al anumitor tipuri de cancere, printre care se numără și cancerul de plămâni, de prostată și cancerul la sân. Acest domeniu necesită totuși mai multă cercetare, în special în cazul altor tipuri de cancer, dar și folosind alte criterii de evaluare decât în studiile anterioare.

Mai mult, în studiile existente până în prezent, a arătat o încetinire importantă a ratei de progres al cancerului, în special în cancerul de prostată, fiind un ajutor de mare importanță pentru ca tratamentul obișnuit să poată să își facă efectul în mod eficient.

Acest tratament se administrează în cazul bolilor oncologice sub formă de comprimate, pentru ca organismul să beneficieze la maxim de efectul lor concentrat.

pectina8-1024x768-7825712

Pectina se poate adăuga foarte ușor în dieta zilnică

Datorită unui conținut crescut de pectină în alimentele pe care le consumăm în viața de zi cu zi, precum fructe și legume, adăugarea pectinei în dieta zilnică nu provoacă niciun disconfort alimentar și nu vă obligă să faceți vreun efort considerabil. Fructele coapte, dulci și gustoase conțin mai puțină pectină decât fructele verzi, mai puțin coapte.

Pectină se găsește în mod natural în fructe și legume, mai exact în structura peretelui celular. Pectină se poate administra, de asemenea, oral sub formă de comprimate pentru facilitarea digestiei, pentru reducerea nivelului de zahăr din sânge sau pur și simplu pentru a avea o alimentație mai sănătoasă și a pierde kilogramele în plus care vă pun în pericol sănătatea și viața. În general, fructele conțin mai multă pectină naturală decât produsele procesate din comerț, de aceea se recomandă consumul de mere, prune sau citrice proaspete.

Cum Se Consumă Pectina?

Cele mai multe fructe au în componența lor un anumit nivel de pectină, așa că o alimentație sănătoasă va include și această fibră, prin consumul de mere, prune sau fructe citrice. Pentru ca pectină să se asimileze la nivelul organismului, trebuie să vină sub o formă derivată a acesteia, cunoscută sub denumirea de pectină modificată din fructe citrice. Acest fel de fibra este comercializată sub formă de pudră sau comprimate administrate pe cale orală.

Pectina mai este folosită și în producția alimentară, ca agent de îngroșare, sau în gătitul acasă, fiind utilă în mod special în producerea gemurilor și a dulceții. De asemenea, poate fi adăugată ca stabilizator în compoziția iaurturilor și a laptelui cu diverse arome de fructe.

Pectină este comercializată și sub forma unor suplimente bogate în fibre, solubile, adesea găsindu-se sub formă de capsule. Fibrele solubile ajută în facilitarea digestiei, în diminuarea nivelurilor de colesterol și trigliceride, dar și pentru îmbunătățirea nivelului de zahăr din organism și pentru a promova o greutate sănătoasă.

pectina-in-marmelada-naturala9-1024x385-6126933

Pectina – Întrebări Frecvente:

Ce este pectina?

Pectina este un tip de amidon, cunoscut sub denumirea de heteropolizaharidă, care se găsește în fructe și legume, mai precis în pereții celulari. În combinație cu zahăr și cu acizi, este ingredientul care dă gemurilor textura semisolidă pe care o au atunci când se răcesc. Unele fructe, de exemplu mere, prune, dar și cojile, semințele și pulpa fructelor citrice, au în mod natural o concentrație foarte bogată de pectină. Pectina ce se găsește în comerț este, de cele mai multe ori, fabricată din fructe citrice și se găsește sub formă de pudră uscată, dar și sub formă lichidă.

Ce contraindicatii are pectina?

Nu prezintă contraindicații la utilizare, pentru majoritatea oamenilor, inclusiv adulți, copii și femei, care fie sunt însărcinate, fie alăptează. Administrarea ei atât în formă naturală, prin alimente, cât și în formă terapeutică, prin diverse suplimente alimentare este sigură.

Când se administrează oral, în combinație cu gumă de guar și fibre insolubile, combinație care este folosită pentru tratarea unui nivel mare de colesterol și a altor grăsimi prezente în sânge, poate cauza crampe la nivelul stomacului, dar și alte probleme la nivelul tractului digestiv.

pectina-gem11-8301162

Corpul uman nu poate digera pectina sub formă naturală, însă o formă alterată de pectină, cunoscută drept pectină modificată din fructe citrice, are unele proprietăți care îi permit să fie digerată.