Hrisca – Retete, Beneficii, Proprietati si Preparare

Cuprins

Hrișca face parte dintr-un grup de cereale numite „pseudocereale”, adică nu cresc pe iarbă. Este foarte bună pentru persoanele intolerante la gluten deoarece hrișca nu conține deloc această substanță, și are, în plus, o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Hrișca este o pseudocereală cu o sursă excelentă de proteine și energie. A fost cultivată pentru prima dată în Asia și din ea se pot produce tăiței, făină, produse pentru mic-dejun și chiar băuturi.

Rusia, Kazakhstan, China și Europa Centrală profită de mult timp de acest aliment ale cărui proprietăți bucură sănătatea, însă în România nu este atât de cunoscut, excepție făcând Bucovina.

Știați că Rusia este cel mai mare exportator de hrișcă din lume, peste China, țara de origine a acestei „pseudoplante”?

Magneziu, mangan, fier, fosfor, cupru, vitamine, minerale, toate într-o singură boabă de hrișcă, iar partea bună este că, pe lângă alte cereale, hrisca este foarte ușor digerată, metodele de preparare sunt diverse, iar substanțele sunt rapid absorbite.

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Hrisca?

hrisca2-2667395

Hrisca are o componenta nutritiva deosebita

Hrișca conține foarte mulți nutrienți benefici pentru sănătate. Este o sursă uimitoare de proteine vegetale, având în componență și un complex hrănitor de carbohidrați.

168 de grame de hrișcă conțin următoarele: 5,68 grame de proteine, 1,04 grame de grăsimi, 33 de carbohidrați, 4,5 grame de fibre, 148 de mg de potasiu, 86 de mg de fosfor, 12 mg de magneziu (vă ferește de boli cronice precum diabet și boli cardiace) și 1,30 de mg de fier (bun pentru a înlătura anemia).

Pe lângă acestea, în lista de vitamine pe care le putem găsi în hrișcă enumerăm următoarele: tiamină, riboflavină, niacină, acid folic, vitamina K și vitamina B-6.

Manganul se găsește, de asemenea, în cantități mari în boabele de hrișcă, această substanță este esențială pentru metabolism, creștere normală, dezvoltare armonioasă, având și rol antioxidant.

După cum puteți observa, este un punch de vitamine și minerale, iar gustul ei este unul absolut delicios.

Hrisca contribuie la controlarea nivelului de zahar din sange

hrisca-4-1024x682-6046868

Nivelul zahărului din sânge este influențat în mare parte de anumite alimente pe care le consumăm, dar și de anumite activități pe care le întreprindem. Cafeaua, spre exemplu, este unul dintre principalii factori ce determină creșterea zahărului în sânge deoarece are cafeină.

La fel de întâmplă și în cazul ceaiului verde, însă este necesar să menționăm că fiecare persoană reacționează diferit la aceste produse și că nu este o regulă general valabilă.

În comparație cu alte cereale integrale, această preudocereală are un indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că toți carbohidrații din compoziția sa sunt absorbiți lent în sânge, oferindu-vă energie gradual, organic.

Cât despre zahărul din sânge, hrișca ajută la controlarea acestuia, și este recomandată de către medici persoanelor ce suferă de diabet, îmbunătățindu-le rezistența la insulină.

Carbohidrații complecși din hrișcă sunt răspunzători pentru normalizarea nivelului de zahăr din sânge. În comparație cu carbohidrații simpli, cei din făina de grâu, spre exemplu, aceștia încetinesc digestia și au grijă ca zahărul să nu treacă de limitele normale.

Hrisca imbunatateste sanatatea inimii

hrisca-aliment-minune-13-2510425

Hrișca este foarte benefică pentru menținerea sănătății inimii.

Asociația americană „American Heart” recomandă ca o persoană adultă să aibă incluse în dieta zilnică pe cel puțin jumătate cereale integrale. Cerealele integrale, cum este și hrișca, sunt pline de substanțe nutritive ce contribuie la buna funcționare a funcțiilor inimii, având un conținut mare de niacină.

În 2015 s-a realizat un studiu despre hrisca beneficii în urma căruia s-a demonstrat că persoanele care aveau o dietă bazată pe cereale integrale nu prezentau niciun fel de boală cardiacă.

De asemenea, studiile efectuate pe animale au descoperit că hrișca scade tensiunea arterială și îmbunătățește, implicit, sănătatea inimii.

Oamenii care sunt intoleranți la gluten pot consuma doar cateva cereale integrale, deoarece, cele mai multe conțin această substanță. Hrișca, neavând gluten, poate fi consumată fără grijă.

Este o sursă extraordinară de fibre, hrișca, ce îmbunătățește nivelul de colesterol din sânge, ceea ce duce imediat și la scăderea probabilității apariției bolilor de inimă (accident vascular), dar și a diabetului și obezității.

Hrisca ajuta la o digestie sanatoasa

hrisca5-9895425

Fiind bogată în fibre, hrișca ajută la o digestie sănătoasă. Fibrele dietetice regăsite în hrișcă sunt un tip de carbohidrați pe bază de plante pe care organismul nu le poate descompune în timpul digestiei.

Fibra susține buna digestie a alimentelor și le ajută să se deplaseze prin tractul intestinal în mod eficient. Poate avea și alte beneficii, cum ar fi: pierderea în greutate și prevenirea bolile cardiovasculare.

Niacina, substanță regăsită din plin în hrișcă (160 de grame de hrișcă conține 16 mg de niacină) contribuie la transformarea carbohidraților, a grăsimilor și a proteinelor în energie. Ba mai mult, se implică în procesul de metabolizare, de oxido-reducere dar și în metabolismul glucidic.

Deficitul de niacină se traduce prin greață, vomă, insomnii, depresie, piele aspră și dureri de cap.

Fiind o sursă excelentă de fibre și niacină, hrișca este în concluzie foarte bună pentru sănătatea digestivă.

Hrisca ajuta la slabit

hrisca-protein6-2015782

În cazul în care doriți să vă gestionați corespunzător greutatea sau să eliminați câteva kilograme în plus, hrișca este alegerea ideală.

Sațietatea oferită de alimente este poate cel mai important aspect pe care trebuie să-l căutăm în fiecare produs pe care îl consumăm. Este necesar ca în cazul în care duceți o luptă cu kilogramele în plus să vânați acele alimente ce creează senzație de sațietate pe termen lung pentru a nu avea pofte sau a consuma gustări aparent nevinovate, dar care îngrașă foarte mult, mai ales cele consumate pe timp de noapte.

Crescându-vă starea de sațietate, nevoia de a mânca va scădea, ceea ce înseamnă că acele calorii în plus nu vor exista, ba mai mult, va începe procesul de ardere a grăsimii pentru a compensa energia care venea odată din alimente.

De asemenea, hrișca este bogată în proteine, iar proteinele sunt unele dintre cele mai importante substanțe pentru a pierde kilogramele în plus.

Mai mult, proteinele susțin masa musculară și redefinesc anatomia corpului.

Cum Se Prepara Si Cum Gatim Hrisca? – Reteta

hrisca-retete-4401476

În primul rând, există câteva reguli pe care trebuie să le respectăm când vine vorba de fierberea corectă a hrișcăi.

Într-o oală se pun 2 pahare pline cu apă și sare. Pentru fiecare două porții de apă se adauga o porție de hrișcă. Apa se lasă la fiert, în timp ce hrisca se adaugă abia când apa dă în clocot.

Acoperiți oala cu un capac și lăsați hrișca să fiarbă la foc mic timp de 5-7 de minute. Foarte important este să nu amestecați deloc în ea în tot acest timp.

După aceea testați dacă hrișca a fiert. Testul de realizează plasând o lingură în mijlocul hrișcăi pentru a vedea dacă mai este apă la fundul oalei. În cazul în care este, se mai lasă acoperită 15 minute, iar dacă nu, înseamnă că hrișca este gata.

Acum vă propunem o rețetă extrem de simplă și delicioasă cu hrișcă și legume. Ne sunt necesare: 100 de grame de hrișcă, jumătate de legătură de ardei gras, jumătate de ardei gras, o ceapă verde, un morcov mic, sare, piper, ulei și apă.

Într-o tigaie se pun 2-3 linguri de ulei de măsline, se adauga ceapa verde și se călește pentru 3 minute. Apoi peste ceapă se adaugă ardeiul, morcovul și se călesc împreună pentru 2 minute.

Peste legume se adauga 30 de mililitri de apă caldă pentru a nu opri fierberea. Lăsați acest amestec pe foc timp de 10 minute adăugând din când în când apă în cazul în care este necesar.

Apoi se adauga hrișca fiartă, sare și piper. Totul trebuie să fiarbă din nou pentru ca aromele să se completeze reciproc. Din nou, important este să nu amestecați deoarece hrișca este fragilă și se sfărâmițează ușor.

Când a scăzut lichidul bine, înseamnă că mâncarea este gata. Hrisca simplă fiartă are un gust dulceag și poate fi ușor consumată și de către copii.

La final se adaugă pătrunjel proaspăt tocat, iar mâncarea din hrișcă și legume este gata!

Hrisca – Intrebari Frecvente:

Ce este Hrisca?

hrisca12-4724931

Hrișca nu este un tip de cereală, ci o preudocereală. Dacă cerealele cresc în spice și au tulpina păioasă, hrișca este total diferită, având o structură a boabelor specială.

Este folosită de mii de ani sub formă de făină, putând fi gătită fiartă. Metodele de preparare a crupeelor de hrisca variază de la înmuierea peste noapte, până la fierbere și chiar rumenire.

Este considerată un super-aliment deoarece este plină de vitamine, având multe beneficii asupra sănătății inimii și a sistemului digestiv.

A fost cultivată pentru prima dată în sudul Asiei, fiind importată mai apoi în Tibet și centrul Asiei, mai târziu ajungând în Europa.

Hrișca crește doar pe sol fertil, calitatea acestuia trebuind să fie foarte bună pentru a permite florii să crească.

Hrișca nu conține gluten absolut deloc, fiind recomandată persoanelor intolerante la această substanță. Este foarte benefică și în cazul în care doriți să pierdeți câteva kilograme în plus, pentru că este bogată în proteine și fibre ce ajută la procesul de ardere a grăsimii, iar hrisca calorii au valori foarte scăzute. Pentru persoanele cu un stil de viață sănătos, hrisca este un produs ideal la mare căutare, cu diverse metode de preparare.

Hrișca se comercializează în magazinele cu produse naturiste fizice sau online, dar și în unele supermartket-uri. Unde mai punem că este și foarte prietenoasă cu bugetul, prețul fiind de câțiva lei, în funcție de cantitatea cumpărată. Nu vă putem oferi un preț standard în lei, însă vă invităm pe dumneavoastră să descoperiți.

Cate calorii are hrisca fiarta?

hrisca7-1024x853-8841929

Hrisca are puține calorii per 100 de grame. O porție (100 g) are doar 92 de calorii, ceea ce o transformă automat într-un preparat dietetic.

82% din această cantitate reprezintă carbohidrați complecși ce ajută la controlul zahărului din sânge, 12% sunt proteine, iar 6% grăsimi sănătoase.

În rândul antrenorilor, sportivilor profesioniști și practicaților amatori de sport acest aliment este foarte exploatat deoarece, pe lângă faptul că oferă energie, hrisca este săracă în calorii.

Cum putem utiliza semintele de hrisca?

Semințele de hrișcă pot fi utilizate în foarte multe rețete. Se pot prepara biscuiți cu hrișcă, pot fi utilizate ca topping în supele cremă pentru a da puțină textură crocantă, ba mai mult, semințele se pot transforma în faina de hrisca, iar din aceasta ies niște clătite absolut delicioase și sănătoase, gata în cateva minute. La micul dejun sau la desert pot fi amestecați fulgi de hrisca cu lapte, după ce a fost fiartă bine, putând adauga fructe confiate, nuci sau alte topinguri după gust, lăsându-l peste noapte la frigider.

Din semințe de hrișcă se fac și tăieței delicioși ce se combină foarte bine cu carne de vită și legume.

Hrisca este o planta?

hrisca8-9299347

Da, hrișca este o plantă, cunoscută de biologi sub numele de Fagopyrum esculentum. Planta ierboasă seamănă foarte mult cu o floare, iar semințele de hrișcă se află chiar în vârful ei.

În ciuda faptului că multă lume consideră că este o cereală, de fapt, hrişca este o preudocereală deoarece nu are spice.

Contribuie Hrisca la prevenirea diabetului?

Da, hrisca previne apariția și instalarea diabetului. Controlând nivelul de zahăr din sânge, diabetul nu are cum apară.

Sunt numeroase studii care demonstrează faptul că hrisca combate diabetul, scăzând nivelul de zahăr din sânge chiar și cu 19%. Dacă sunteți în căutarea unor produse care să va ajute menținerea glicemiei în parametrii normali, hrisca este ideală.

Ce contraindicatii au semintele de hrisca?

Multe persoane spun că semințele de hrișcă nu au contraindicații și că este un medicament și un super-aliment în același timp.

Cu toate acestea, hrisca poate provoca alergii, mai ales în cazul în care este consumată în cantități mari. De asemenea, poate scădea sensibilitatea pielii în fața razelor UV și pot să apară pete pigmentare, însă durabilitatea acestora este temporară.

Ajuta la slabit hrisca?

Da, ajută la slăbit deoarece are un conținut bogat în fibre și proteine ce stimulează arderea grăsimii.

În plus, oferă senzația de sațietate pe termen lung și vă împiedică din a consuma gustări hipercalorice. În cazul în care doriți o gustare sățioasă și sănătoasă, din produse naturale, vă recomandăm metoda de preparare prin fierberea crupeelor de hrisca, amestecarea lor cu lapte sau cu banane pisate, fiind gata în câteva minute.

Se poate da hrisca la bebelusi?

bebelus-si-hrisca10-1062601

Se poate introduce în alimentația bebelușilor doar după ce au împlinit 8 luni. Înainte de a hrăni copilul cu hrișcă este foarte important să cereți sfatul medicului pediatru deoarece are un potențial alergen și este nevoie de o supraveghere mai atentă.