Terci De Ovaz Cu Lapte – Retete, Preparare, Beneficii

Cuprins

Terciul de ovăz este o gustare savuroasă, delicioasă, foarte populară la nivel global datorită posibilităților nenumărate de preparare, incluzând în rețeta originală a acestuia (unde se consumă simplu) fie fructe precum banane sau afine, fie unt de arahide sau vanilie pentru aromă.

De curând, însă, am lăsat de-o parte savoarea acestei gustări și am început să cercetăm proprietățile sale benefice pe care le are la nivelul organismului.

În continuare, vom dezvălui tot ceea ce am aflat!

Ce Beneficii Si Proprietati Regasim In Terci De Ovaz?

Terciul de ovaz are un continut nutritiv deosebit

Ovăzul este o cereală care provine din America de Nord și din Europa, fiind o bună sursă de fibre, în mod special de beta glucan și având o componență bogată în vitamine, minerale și antioxidanți. Pentru a preveni diverse afecțiuni la nivelul sistemului digestiv, se recomandă consumul acestuia după ce a fost gătit, fie simplu, apoximativ 14 linguri de lapte cu 2 de fulgi, la foc mic, pentru 5-10 minute, fie cu fructe sau alte arome, fiind forma perfectă de consum, datorită texturii sale fine și savuroase, dar și al conținutului scăzut în zaharuri, fiind extrem de sănătos.

Datorită substanțelor nutritive prezente, acest terci este recunoscut pentru beneficiile sale în ceea ce privește stabilizarea nivelului glicemic, dar și al celui de colesterol și protejarea sistemului digestiv.

Terciul de ovaz contribuie la reducerea colesterolului

terci-de-ovaz-1-3156821

Indiferent de tipul acestora, de forma sau de mărimea lor, toate cerealele conțin în alcătuirea lor o fibră solubilă cunoscuta sub denumirea de beta-glucan, care facilitează diminuarea nivelelor de colesterol, dacă veți consuma cel puțin 3 grame zilnic, ca parte dintr-o dietă sănătoasă.

O porție de terci de ovăz de 40 de grame (aproximativ 2 linguri) conține 2 grame de beta-glucan, ceea ce este o cantitate foarte mare ce va contribui activ la reducerea colesterolului negativ din organismul dumneavoastră.

Terciul de ovaz ajuta la controlarea nivelului de zahar din sange

Orice terci de ovăz ajută la controlarea nivelului de zahăr din organism, mai ales în cazul pacienților care suferă de diabet, datorită faptului că acești fulgi au în alcătuirea lor fibre solubile care se digeră mai încet.

Alimentele care se digeră mai încet sunt mai bune pentru diabetici, deoarece riscul de a crește nivelul de zahăr din sânge scade considerabil în cazul acestora. Fulgii de ovăz sunt recomandați pentru normalizarea nivelului glicemiei pentru perioade mai lungi de timp. De asemenea, majoritatea persoanelor care suferă de diabet de tip II tind să fie supraponderali, suferind chiar de obezitate.

Acest terci de ovăz are un efect benefic și în procesul de scădere în greutate, acest lucru îmbunătățind procesul de control al glucozei din sânge.

Se recomandă consumul acestui preparat mai ales la mic dejun.

Un terci de ovaz este foarte satios si contribuie la slabit

terci-de-ovaz-cu-cacao-6-7912726

Terciul de ovăz are un aport caloric foarte scăzut, având doar 49 de kcal pentru 100 de gr de fulgi de ovaz (aproximativ 4 linguri cu vârf de fulgi). Proprietățile sale miraculoase vă asigură inhibare poftei de mâncare crescute și o senzație de sățietate deplină pe tot parcursul zilei, datorită digestiei lente a acestui aliment. De asemenea, aportul crescut de fibre facilitează tranzitul intestinal și facilitează o absorbție mai bună a  nutrienților.

 S-a demonstrat în urma mai multor testări clinice că orice terci de ovăz are o contribuție foarte mare în procesul de scădere în greutate, facilitând arderile metabolice și oferindu-vă un nivel crescut de energie pe tot parcursul zilei!

Cu terci de ovaz se previne astmul la copii

Astmul este o afecțiune destul de comună care se dezvoltă în timpul copilăriei. Numeroase studii au arătat influența pe care unele tipuri de mâncare o au asupra dezvoltării astmului, printre acestea terciul de ovăz a fost unul din alimentele care s-a dovedit a avea un efect benefic asupra organismului.

În unul dintre studii s-a demonstrat că dacă în alimentația copiiilor a fost introdus ovăzul sub formă de terci de ovăz, riscul dezvoltării astmului a scăzut considerabil pe parcusul vieții acestora.

Cu terci de ovaz se atenueaza efectele constipatiei

Constipația este o problemă pe care o avem fiecare dintre noi într-un anumit punct al vieții noastre. Având o compoziție atât de bogată în fibre solubile, terciul de ovăz facilitează îmbunătățirea mișcării tractului intestinal, ceea ce poate preveni constipația și atenua efectele acesteia.

Cum Se Prepara Un Terci De Ovaz?

terci-de-ovaz-3-3153630

La terci de ovaz reteta spune că pentru preparare nu este nevoie decât să alegeți tipul de lapte pe care îl veți utiliza. Deși este perfect acceptabilă utilizarea laptelui de vacă in reteta terci de ovaz, pentru a diminiua aportul caloric este recomandată utilizarea unui lapte de origine vegetală, așa cum este laptele de soia sau cel de migdale.

Veți avea nevoie de 50 de grame de fulgi de ovăz (2 linguri cu vârf) și 300 de ml de lapte (13-14 linguri de lapte) pentru a obține o porție de terci de ovăz. Se pune mai întâi laptele simplu împreună cu un praf de sare la fiert, apoi se adaugă fulgii de ovăz. Se amestecă viguros, la foc mic, timp de 5-10 minute, în laptele care incepe să se îngroașe, până la obținerea consistenței dorite și se adaugă esențe aromate după preferințe. Și apoi, terciul de ovăz este gata! Este un preparat potrivit pentru micul dejun.

Terciul De Ovaz – Intrebari Frecvente:

Fulgii de ovaz se consuma fierti sau cruzi?

Deși acestia se pot consuma și cruzi, se recomandă consumul fulgilor de ovăz doar după fierberea lor (5-10 minute, la foc mediu-mic, în lapte), deoarece consumându-i cruzi sau uscați riscați ca unii fulgi de ovăz să nu fie digerați în întregime de către sistemul digestiv și să se acumuleze în stomac sau în intestine, cauzându-vă indigestie sau constipație.

Se poate da terci de ovaz la copii?

terci-de-ovaz-2-4704244

Da, se poate da terci de ovăz și copiiilor, fiind o gustare savuroasă ce poate fi servită la micul dejun, facilitându-le tranzitul digestiv și intestinal, dar oferindu-le și energia de care au nevoie pe tot parcursul zilei și nutrienții necesari în alimentația lor pentru a le asigura o dezvoltare sănătoasă a organismului.

Se prepară repede în 5-10 minute în lapte, la foc nu foarte mare.

Sa pregatim terci de ovaz pentru diabetici?

Este bine să pregătim terci de ovăz pentru diabetici, deoarece are un timp de digestie mai îndelungat, lucru recomandat în dieta diabeticilor, deoarece acest lucru nu implică un aport crescut de zahăr instant. Acești fulgi de ovăz sunt recomandați de către specialiști în alimentația celor care suferă de diabet, deoarece normalizează nivelul glicemiei pe tot parcursul digestiei acestora.

Porridge reteta bazată pe laptele de vacă sau vegetal (după preferință) în amestec cu fulgi de ovaz e simplu de realizat și fulgii pot fi administrați la micul dejun.

Se poate consuma terci de ovaz in sarcina?

Da, se poate consuma terci de ovăz fără probleme în sarcină, îmbunătățindu-vă metabolismul de glucoză, reducând riscul dezvoltării diabetului gestațional și oferindu-vă și efergia de care aveți nevoie pe tot parcursul zilei, la servirea acestuia la micul dejun, datorită faptului că implică un proces de digestie mai lung.