Alimente si Bauturi Care Scad si Cresc Tensiunea Arteriala

Cuprins

Tensiunea arterială este forța cu care sângele este împins în pereții vaselor de sânge. Inima pompează sângele în artere care îl răspândesc apoi în tot organismul. Tensiunea arterială ridicată, denumită și hiper tensiune arterială, înseamnă că această forță de la nivelul pereților vaselor sanguine este peste limita normală corespondentă vârstei dumneavoastră.

Hipertensiunea arterială este o afecțiune foarte periculoasă, de care suferă 1 din 3 persoane la nivel global și care, netratată, poate cauza probleme serioase cum ar fi tromboflebita sau accidentul vascular cerebral. În cele mai multe cazuri, nu se știe cauza acestei afecțiuni, însă este cunoscut faptul că dieta dumneavoastră joacă un rol cheie în ținerea sub control a hipertensiunii arteriale.

Care alimente scad tensiunea?

Legumele cu frunze verzi (salată verde, nap, varza, spanacul, frunzele de sfecla)

salata-verde1-1024x853-1790163

Fibrele și substanțe ca potasiu, magneziu sunt principalele care au o acțiune benefică și eficientă la persoanele cu hipertensiune. Legumele cu frunze verzi sunt alimente care conțin toate aceste substanțe și mulți alți compuși care hrănesc organismul și îi sporesc capacitatea de regenerare.

Legumele cu frunze verzi au în compoziția lor potasiu, ce facilitează eliminarea sodiului la nivelul rinichilor prin urină. Acest lucru scade eficient tensiunea arterială, fără a avea efecte negative asupra corpului dumneavoastră. Specialiștii recomandă consumul zilnic de alimente bazate pe fructe, legume cu frunze verzi, pentru mai mulți ani, pentru o dietă sănătoasă.

Fructele de pădure

fructe-de-padure-1-2950418

Fructele de pădure, mai ales afinele, au în componența lor substanțe naturale numite flavonoizi, cunoscute în mod special pentru proprietățile lor antioxidante. Aceste substanțe sunt responsabile pentru reglarea tensiunii arteriale și previn complicațiile grave ale acestei patologii.

Afinele, zmeura și căpșunile sunt alimente bogate în vitamine și foarte ușor de introdus în dieta dumneavoastră. Le puteți adăuga în cerealele de la micul dejun sau să le consumați proaspete ca o gustare.

Sfecla roșie

sfecla-rosie-3910339

Sfecla roșie are un aport crescut de oxid nitric, substanță complexă ce ajută la dilatarea vaselor sanguine, diminuând astfel și tensiunea arterială. Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, că nitrații din sucul de sfeclă roșie au coborât tensiunea arterială la persoanele ce l-au consumat în doar 24 de ore.

Puteți prepara propriul suc de sfeclă roșie sau puteți găti și consuma toată rădăcina. Sfecla roșie este delicioasă atunci când se adaugă în ghiveciul de legume sau în fripturi. De asemenea, puteți pregăti și chipsuri de sfeclă roșie, însă aveți grijă: sucul acesteia vă poate păta hainele.

Laptele degresat și iaurtul

iaurt-natural-branza1-2070914

Laptele degresat este o sursă extraordinară de calciu și are un conținut scăzut de grăsimi, fiind un aliment extrem de sănătos. Aceste elemente sunt amândouă deosebit de importante în dieta celor care suferă de hipertensiune arteriala. Se poate opta, de asemenea, pentru iaurt în cazul în care vă displace laptele degresat.

Laptele degresat poate fi consumat cu granola, iar iaurtul poate fi consumat împreună cu un fruct, pentru mai multă savoare. Aveți grijă atunci când cumpărați iaurt să verificați și nivelul de zahăr adăugat. Cu cât acesta este mai mic, cu atât iaurtul vă aduce mai multe beneficii.

Făina de ovaz

faina-de-ovaz-3-4185573

Făina de ovăz este cheia pentru o contribuție crescută de fibre, la care aportul de sare este scăzut și fără a avea în componența sa grăsimi. Folosită în prepararea micului dejun este o metodă excelentă în reglarea tensiunii arteriale, dar și de a avea energie pe tot parcursul zilei.

Pregătirea unor biscuiți din făina de ovăz este cea mai bună rețetă pentru un mic dejun echilibrat. Puteți adăuga fructe, granola și scorțișoară după gust.

Bananele

banane-1-1024x576-7141325

Este recomandat consumul alimentelor bogate în potasiu, în defavoarea suplimentelor sub formă de capsule. Pentru a beneficia de efectul acestei minerale, tot ce trebuie să faceți este să adăugați bucăți de banană în cerealele sau în ovăzul dumneavoastră de la micul dejun, iar problemele de hipo sau hipertensiune vor fi de domeniul trecutului!

Somonul, macroul și alti pești bogați în omega-3 (proaspeți)

somon-5633029

Peștele este o sursă principală de proteine slabe. Peștele gras, cum ar fi somonul, are o concentrație bogată de acizi grași cunoscuți sub denumirea de Omega 3, care au o acțiune de diminuare a nivelului tensiunii sângelui dar și de reducere a inflamației din corp și de scădere a nivelului de trigliceride din sânge.

Pe lângă aceste substanțe, păstrăvul este și o sursă importantă de vitamina D. Sunt foarte puține mâncăruri care au în componența lor vitamina D, această vitamină având proprietăți importante care sunt corelate cu normalizarea nivelului tensiunii arteriale.

Semințele

seminte-de-dovleac3-2921964

Semințele nesărate sunt bogate în potasiu, magneziu și alte minerale ce sunt cunoscute de către specialiștii din întreaga lume pentru proprietățile lor miraculoase de reducere a tensiunii arteriale. Se recomandă consumul a ¼ de pahar de semințe de floarea soarelui sau de dovleac ca o gustare între mese timp de mai mulți ani.

Usturoiul

usturoi-1-1467189

Usturoiul reduce hipertensiunea arteriala prin creșterea concentrației de oxid nitric din corpul uman. Acest oxid produce dilatarea vaselor de sânge și, astfel, circulația sângelui este îmbunătățită, iar nivelul tensiunii arteriale este redus.

Usturoiul se poate consuma fie crud, fie prin încorporarea acestuia în felurile principale de mâncare, împreună cu alte condimente cum ar fi busuiocul, scorțișoara, rosmarinul și altele, obicei ce ar trebui adoptat pentru mai mulți ani.

Ciocolata neagră

ciocolata-neagra-6381245

Un studiu efectuat în anul 2015 a demonstrat faptul că un consum regulat de ciocolată neagră este asociat cu un risc scăzut de dezvoltare a bolilor cardiovasculare. Acest studiu recomandă consumul de 100 de grame de ciocolată neagră zilnic.

Ciocolata neagră conține mai mult de 60% cacao solidă și are mult mai puțin zahăr decât ciocolata normală. Puteți adăuga ciocolata neagră în iaurt sau să o consumați ca desert alături de căpșuni, afine, zmeură sau alte alimente similare.

Fisticul

fistic-5836747

Fisticul este un mod sănătos de a reduce tensiunea arteriala, prin reducerea rezistenței vasculare periferice sau contracția vaselor de sânge dar și a ritmului cardiac. Un studiu realizat recent a demonstrat că o porție de fistic pe zi are o contribuție importantă în reducerea tensiunii arteriale.

Fisticul poate fi introdus în dieta dumneavoastră prin încorporarea acestuia în cruste, sosuri pesto și salate sau prin consumarea lor precum o gustare.

Uleiul de măsline

ulei-masline1-9360970

Uleiul de măsline este un exemplu perfect de grăsime sănătoasă! Conținutul său este îmbogățit cu polifenoli, aceștia fiind compuși cu proprietăți antiinflamatoare care luptă activ pentru reducerea tensiunii arteriale.

Uleiul de măsline vă poate ajuta sa vă atingeți doza zilnică recomandată de grăsimi bune pentru organisim, fiind, de asemenea, o alternativă delicioasă a untului sau a dressingurilor de salate din comerț.

Rodiile

rodie-2848844

Rodiile sunt alimente foarte sănătoase ce pot fi consumate fie crude, fie sub formă de suc. Un studiu a dovedit faptul că un consum zilnic de un pahar de suc de rodie timp de o lună ar ajuta la o scădere de hipertensiune arterială pe termen scurt. Sucul de rodie este delicios și se poate servi la micul dejun.

Aveți grijă să verficați conținutul de zahăr adăugat în cazul în care cumpărați sucul de rodie din comerț, deoarece un conținut ridicat de zahăr poate avea efecte negative asupra organismului.

Care alimente și băuturi cresc tensiunea arterială?

Sarea

sare-in-bucatarie-1107449

Sarea face parte din principalele alimente care cresc tensiunea. Studiile au arătat că o dietă săracă în sodiu și magneziu implică un nivel de control sporit al hipertensiunii arteriale. Specialiștii recomandă ca aportul de sare zilnic să nu depăsească 2,300 miligrame, ceea ce înseamnă cam o linguriță de sare. Este de preferat însă să vă consultați cu un medic specialist, deoarece în cazuri mai grave se preferă un consum de maxim 1,500 miligrame de sare.

Medicii cardiologi insistă să urmărim aportul zilnic de sare pe care îl avem, ținând un jurnal alimentar pentru a ne asigura că doza de sodiu și magneziu este în parametri.

Carne procesată

carne-procesata-8716881

Grăsimile care se găsesc în mod normal în carnea proaspătă nu fac rău organismului și, dacă sunt consumate în cantități normale, nu cresc nivelul de colesterol din sânge. Însă, în ceea ce privește carnea procesată, povestea se schimbă: aceasta are în componența ei o cantitatea mare de grăsimi, create printr-un proces numit hidrogenare.

Aceste grăsimi se adaugă cărnii procesate pentru a crește termenul său de valabilitate și pentru a stabiliza compoziția acesteia. Consumul crescut de carne procesată a fost corelat cu creșterea colesterolului din sânge, provocând îngustări ale vaselor de sânge, lucru ce are un efect negativ și asupra tensiunii arteriale. Așadar și carnea procesată face parte din clasa de alimente care cresc tensiunea.

Pizza congelată

Alimente și băuturi cresc tensiunea arterială - Pizza congelată

Pentru a menține savoarea și gustul pizzei după ce a fost gătită, producătorii adaugă adesea foarte multă sare, apoi congelează produsul. De exemplu, o pizza congelată cu diferite tipuri de brânză poate conține aproximati 700 mg de sare, uneori chiar mai mult. Cu cât crusta este mai groasă și toppingul este mai abundent, cu atât crește procentul de sare pe care pizza congelată îl conține.

Murăturile

muraturi-9864596

Pentru a conserva orice tip de aliment este necesară o concentrație mare de sare, pentru a menține comestibil alimentul cât mai mult timp și pentru a opri descompunerea naturală a alimentelor. Așa și în cazul castraveților murați și al murtăturilor în general, alimente care cresc tensiunea, care se transformă într-un burete ce absorb toată sarea în interiorul lor.

Cu cât legumele sunt ținute mai mult în lichidul conservant, cu atât mai multă sare pot înmagazina. Castraveții murați din comerț pot conține până la 390 mg de sare, fiind disponibile și opțiuni fără un aport atât de mare de sodiu. Pentru a trata o tensiune mica se pot consuma produse bogate în sare, ce sunt încadrate în alimente care cresc tensiunea.

Supele din conserve

supe-conserve-1024x576-6314228

Ați ales aceste supe pentru că sunt simple și foarte ușor de pregătit, în mod special când timpul este inamicul dumneavoastră! Totuși, trebuie să aveți în minte că supele la conservă sunt bogate în sare și au efecte negative asupra tensiunii dumneavoastră arteriale, crescând valorile acesteia peste limita normală (hipertensiune).

Unele supe din conserve pot conține și 900 mg de sodiu într-o singură servire, care este, de obicei, de doar o jumătate din conservă. Dacă veți servi toată conserva, veți avea deja un aport de 2000 de mg de sare, doar din acest aliment, fel de mâncare potrivit persoanelor cu tensiunea mica.

Produsele ce conțin tomate conserve sau îmbuteliate

supa-rosii-conserve-2318314

Ca regulă, orice produs care conține tomate cu sare adăugată este o problemă pentru persoanele cu hipertensiune arterială, făcând parte din categoria de alimente care cresc tensiunea. Cele mai multe alimente la conservă care conțin sos de tomate, sos de paste și suc de tomate au un aport ridicat de sare.

Jumătate de pahar de sos clasic marinara are 400 de mg de sodiu sau mai mult. Dacă ați ales alimente pe bază de suc de tomate să stiți că un pahar din acest suc are aproximativ 600 de mg de sodiu. Dacă vreți să vă păstrați tensiunea în limitele normale, pentru mai mulți ani, o alternativă a acestor produse conservate sunt produsele proaspete, cum ar fi roșiile de grădină sau sucul de roșii proaspăt.

Zahărul

zahar-3885477

Probabil vă este cunoscut deja faptul că un exces de zahăr a fost corelat cu cazurile de creștere în greutate și obezitate, însă știați că un aport crescut de zahăr este, de asemenea, corelat cu o tensiune arterială crescută?

Zahărul, în special cel din băuturile răcoritoare, contribuie activ, mai ales în ultimii ani, la creșterea cazurilor de obezitate în rândurile oamenilor de toate vârstele. Hipertensiunea arterială este mult mai întâlnită în cazul oamenilor supraponderali sau obezi.

Pielea de pui și alimentele ambalate

piele-oui-si-alimente-ambalate-7010235

Oamenii care suferă de tensiune arterială ridicată ar trebui să reducă grăsimile saturate și să evite complet grăsimile trans. Acestea se găsesc, în mod special, în pielea de pui și în alimentele ambalate.

Grăsimile trans se găsesc în mod natural în cantități mici în carnea grasă și în produsele lactate. Totuși, alimentele cu cel mai mare aport de grăsimi trans sunt alimentele ambalate și gata preparate, acestea având în componența lor adesea și cantități mărite de zahăr și alți carbohidrați săraci în fibre.

Pestii congelati

peste-congelat-9408300

Tot din categoria alimente care cresc tensiunea, peștii congelați precum și pizza congelată, au un aport ridicat de sodiu. Sarea se adaugă pentru a mări termenul de valabilitate a produsului și pentru a-l menține comestibil cât mai mult timp. Se recomandă evitarea consumului peștelui congelat, optând în favoarea celor proaspeți.

Alcoolul

alcoolul-5324224

Alcoolul poate avea efecte pozitive asupra organismului dumneavoastră, dacă este consumat în cantități mici. Doza recomandată de către specialiști este de un pahar de băutură alcoolică pentru femei și două pentru bărbați consumate pe zi, acesta fiind capabilă să cauzeze o scădere a tensiunii arteriale de până la 4 mm Hg prin dilatarea vaselor. 

Însă consumul excesiv de alcool nu numai că sporește nivelul tensiunii arteriale, dar reduce și efectul medicamentelor recomandate pentru controlul acesteia.

Produsele care conțin cofeină

produse-cofeina-1754027

Cofeina are un efect negativ asupra persoanelor care nu consumă această substanță în mod obișnuit, fiind capabilă să cauzeze o creștere de până la 10 mm Hg în cazul acestora. Dar, când este vorba de oamenii care consumă cofeină în mod obșnuit, efectele nu sunt așa de periculoase, tensiunea arterială având un nivel normal.

Experții recomandă, însă, evitarea consumului de produse care conțin cofeină dacă nu știți cum va reacționa corpul dumneavoastră la acest compus.

Lactatele

lapte-branza-2843912

Produsele lactate precum laptele sau brânza conțin un aport ridicat de sare în mod natural. Anumite studii au arătat că unele brânzeturi precum Mozzarella și Emmental au în structura lor mai puțină sare decât altele. De asemenea, produsele lactate naturale conțin un procent mare de grăsimi, așa că dacă aveți probleme legate de hipertensiunea arterială, se recomandă evitarea consumării acestora.

Băuturile energizante

bauturi-energizante-7730236

Băuturile energizante sunt concepute special pentru a crește nivelul tensiunii arteriale, având în componența lor o concentrație crescută de zahăr și cofeină. Specialiștii nu recomandă consumul acestora dacă aveți probleme cu o tensiune arterială ridicată, deoarece băuturile energizante pot adânci aceste probleme.

Alimente Care Cresc Tensiunea Arteriala – Intrebari Frecvente:

De ce crește tensiunea arterială seara?

Tensiunea arterială crește seara din cauza unui tipar de somn neregulat. Studiile arată că hipertensiunea arterială este strâns corelată cu un somn insuficient.

Riscurile unui nivel neobișnuit de ridicat al tensiunii arteriale cresc atunci când orarul de somn este neregulat, rezultatul fiind o presiune aortică mult mai ridicată pe timpul nopții decât presiunea brahială din timpul somnului.

Care fructe cresc tensiunea arterială?

Nu există fructe care cresc tensiunea arterială. O alimentație bogată în fructe, legume timp de mai mulți ani previne un nivel ridicat al tensiunii arteriale, normalizând valorile acesteia în limitele corespunzătoare vârstei. Fructele sunt pline de vitamine, minerale și fibre și asigură nutrienții necesari corpului pentru ca acesta să își îndeplinească funcțiile în mod eficient.

De asemenea, fructele au în componența lor potasiu, o minerală recunoscută la nivel global de către specialiștii din toată lumea pentru proprietățile sale de a echilibra efectele negative produse de un aport crescut de sare în organism.

Berea creste tensiunea?

Un consum moderat de bere nu crește tensiunea arterială și nu are un efect negativ asupra corpului dumneavoastră. Însă, în cazul în care se consumă în cantități mult prea mari, bere poate să crească nivelul tensiunii arteriale la valori nesănătoase pentru dumneavoastră, din cauza alcoolului din componența acesteia.

Mai mult de trei serviri de alcool într-o singură zi cresc tensiunea arterială temporar, iar acest lucru făcut în mod repetat poate duce la efecte negative pe termen lung, cu complicații care pot fi chiar fatale.

Care alimente cresc pulsul?

În categoria alimentelor care cresc pulsul se regăsesc produsele animale procesate, alimentele cu un aport ridicat de sodiu, cum ar fi covrigeii, popcornul, chipsurile, supele la conservă etc., alimentele grase, cofeina, băuturile energizante, produsele congelate cum ar fi pizza sau mixurile de legume, lactatele, produsele cu aport crescut de zahăr și toate combinațiile acestora.

Pentru sănătatea inimii dumneavoastră și pentru o funcționare normală a sistemului cardiovascular, specialiștii recomandă a se evita consumul acestor alimente, deoarece ele cresc tensiunea arterială la valori nesănătoase.

Care plante medicinale cresc tensiunea arterială?

Există anumite plante medicinale care sunt utilizate pentru a trata hipotensiunea arterială, având un efect vasoconstrictor, adică de micșoarare a diamentrului vaselor de sânge pentru a asigura o mai bună circulație în cazul unui nivel de tensiune arterială mult prea scăzute. Aceste plante sunt:

  • Arnică (Arnica montana)
  • Portocala amară (Citrus aurantium)
  • Efedra (ma-huang)
  • Ginseng (Panax quinquefolius and Panax ginseng)
  • Guarana (Paullinia cupana)
  • Lemnul dulce (Glycyrrhiza glabra)

Persoanele care suferă de hipertensiune arterială, au ca recomandare din partea speciliștilor evitarea acestor plante medicinale, pentru sănătatea și siguranța dumneavoastră.

De la ce creste tensiunea?

Tensiunea arteriala are diferite fluctuații normale pe parcursul unei zile: emoțiile puternice, efortul fizic, alimentația, toți acești factori provoacă creșterea nivelului de tensiune arterială peste limitele normale, pentru o anumită perioadă de timp.

Unele patologii cresc riscul de dezvoltare de hipertensiune arterială, din cauza blocajelor pe artere, sângele circulând cu dificultate.

Cel mai important factor de risc în ceea ce privește o hipertensiune (creșterea nivelului tensiunii arteriale) este reprezentat de alimentația noastră. O alimentație nesănătoasă, cu aportul de sare și de grăsimi crescut, poate prezenta riscul formării cheagurilor de sânge și a plăcilor aterosclerotice, sporind și nivelele tensiunii arteriale.