Alimente Bogate In Zinc – Beneficii, Proprietati, Pareri Forum

Cuprins

Zincul este un nutrient vital pentru a asigura funcționarea optimă a organismului uman. Această substanță se regăsește în alcătuirea tuturor celulelor din corpul nostru și luptă activ pentru protejarea dumneavoastră de microorganisme, acționând ca un adjuvant eficient al întăririi sistemului imunitar al organismului, fiind extrem de  eficient împotriva virusurilor și împotriva bacteriilor.

Organismul necesită, de asemenea, zinc pentru a produce proteinele specifice, dar și ADN-ul, materialul genetic din celule. În perioada sarcinii, a alăptării, dar și în copilărie, zincul este un mineral esențial pentru dezvoltarea armonioasă și echilibrată a organismului.

alimente-bogate-in-zinc-5089164

Deși se poate asigura un aport de zinc și prin administrarea suplimentelor, cea mai importantă sursă de zinc rămâne dieta fiecăruia, deoarece corpul asimilează mult mai bine mineralele din componența dată de alimente bogate in zinc. În acest sens, acest articol va prezenta în detaliu alimente bogate in zinc ce nu trebuie să lipsească din alimentația dumneavoastră!

Ce alimente contin zinc?

1.Stridiile

stridii-1_01-1024x750-9087289

Stridiile sunt considerate drept alimente ce contin zinc și care aduc cel mai bogat aport de zinc în organism. O porție de 100 de grame de stridii asigură 600% din doza zilnică recomandată de zinc, organismul eliminând excesul de zinc pe care nu îl utilizează.

Stresul oxidativ al organismului a fost corelat cu multiple boli cronice, precum cancerul, bolile cardiovasculare și declinul mental. Stridiile au în componența lor și vitamina B12 și vitamina D, care, în combinație cu zincul, au efecte puternice antioxidante, asigurând o protecție și mai ridicată împotriva radicalilor liber de oxigen și a stresului oxidativ.

2.Carnea de vită

carne-de-vaca-1024x614-3266771

Carnea de vită este un aliment foarte nutritiv, datorită cantității mari de zinc pe care o conține, dar și de antioxidanți, de vitamina B12 și de fier din alcătuirea sa, având însă, un aport scăzut de grăsimi polinesaturate, grăsimi ce fac rău organismului nostru. O cantitate de 100 de grame de carne de vită hrănită cu iarbă conţine 4,5 miligrame de zinc.

Carnea de vită are în alcătuirea sa aproximativ proporții egale de grăsimi saturate și monosaturate, având doar o proporție scăzută de grăsimi polinesaturate. Acest lucru face carnea de vită perfectă pentru consum, deoarece are un conținut nutritiv echilibrat, bogat în proteine, zinc, fier și alte minerale și vitamine care accelerează procesele metabolice ale organismului dumneavoastră, contribuind și la procesele de regenerare celulară ale corpului uman.

3.Crustaceele (racii, crabii, homarii)

homari-2139148

Sistemul imunitar al corpului nostru necesită cantități de zinc pentru a-și îndeplini funcțiile în mod eficient. Studiile au arătat că oamenii care suferă de carențe de zinc sunt mult mai predispuși infecțiilor la nivelul plămânilor cum ar fi pneumonia sau alte infecții serioase.

Fructele de mare, cum ar fi racii, crabii sau homarii sunt alimente bogate in zinc ce nu ar trebui să lipsească din dieta dumneavoastră, deoarece constituie surse excepționale de minerale și nutrienți. De exemplu, doar 90 de grame de crab au un aport de 7 miligrame de zinc, ceea ce înseamnă 88% din doza zilnică recomandată pentru o persoană de sex feminin.

4.Carnea de porc

carne-de-porc-8277261

În zilele noastre, carnea de porc este un aliment foarte accesibil, fiind preferată de foarte mulți oameni deoarece este ușor de gătit în feluri foarte diversificate de mâncare. Dar acest lucru nu este singurul beneficiu prezent în consumul de carne de porc: raportul ridicat de zinc pe care aceasta îl asigură este un alt efect pozitiv pentru care merită să includeți acest aliment în dieta dumneavoastră.

5.Fasolea

fasole-1024x576-1970283

Fasolea este o opțiune perfectă pentru cei care duc o dietă săracă în carne sau alimente de origine animală, fiind din grupa de alimente care contin zinc. O cantitate de 100 de grame de fasole este bogată în fibre și proteine, substanțe ce au o contribuție pozitivă la digestia dumneavoastră și asigură, de asemenea, un aport de 2.5 miligrame de zinc, cam 31% din doza zilnică recomandată pentru o persoană de sex feminin.

De asemenea, consumul de fasole este corelat cu o senzație de sațietate pe termen lung, lucru ce vă facilitează pierderea rapidă a kilogramelor în plus și diminuarea poftei de mâncare. Adăugarea fasolei în dieta dumneavoastră va stabiliza și nivelul glicemiei dumneavoastră, ceea ce vă asigură o energie debordantă pe tot parcursul zilei.

6.Cerealele

cereale-2327920

Studiile efectuate de către cercetători de-a lungul timpului au demonstrat faptul că o deficiență acută de zinc este corelată cu un consum scăzut de cereale.

Cerealele sunt alimente bogate in fier si zinc, care, dacă sunt consumate dimineața, ne oferă energie pe tot parcursul zilei, fiind bogate în fibre care contribuie la sănătatea tractului intestinal, și în vitamine și minerale care hrănesc în profunzime țesuturile și ajută la regenerarea și revitalizarea lor.

Zincul din alimente, în special cel din cereale, contribuie activ la lupta împotriva infecțiilor virale precum răcelile și gripă, dar și la protejarea stării de sănătate a ochilor dumneavoastră, zincul fiind un mineral extrem de important pentru prevenirea degenerării maculare.

7.Carnea de pui

carne-de-pui-5971539

Carnea de pui este un aliment cu un aport caloric scăzut, ceea ce o face perfectă pentru includerea sa în dietele celor care vor să piardă în greutate. Pe lângă acest beneficiu, combinația echilibrată de proteine, antioxidanți și minerale, în special zinc, are o contribuție importantă pentru menținerea stării de sănătate a dumneavoastră, asigurând o pierdere treptată în greutate, fără a suferi de carențe nutritive. 100 g de carne de pui înseamnă aproximativ 6% din aportul zilnic de zinc.

Carnea de pui este, de asemenea, foarte versatilă în ceea ce privește includerea acesteia în dieta dumneavoastră, deoarece poate fi utilizată în prepararea unui număr foarte mare de rețete delicioase.

8.Semințele de dovleac

seminte-de-dovleac-9149236

Dacă sunteți în căutarea unei gustări vegane rapide și bogată în zinc, atunci căutarea dumneavoastră tocmai a luat sfârșit: semințele de dovleac sunt alimentul perfect pentru un snack rapid, atunci când timpul nu vă permite altceva. O cantitate de 30 de grame de semințe de dovleac au în componența lor aproximat 2.2 miligrame de zinc, ceea ce înseamnă 28% din doza zilnică recomandată, conținând, de asemenea, și 8.6 grame de proteine de origine vegetală. Unde mai punem că semințele de dovleac sunt și delicioase.

Pe lângă toate aceste beneficii, studiile arată că o dietă bogată în semințe de dovleac poate preveni eficient apariția unor anumite tipuri de cancer.

9.Lactatele (iaurt degresat, lapte degresat, brânza cheddar, mozarella)

mozzarella-1824835

Lactatele sunt o sursă de zinc alimente recunoscute de către specialiștii din lumea întreagă pentru aportul lor important de vitamine, calciu, zinc și multe altele, însă specialiștii recomandă să acordăm mare atenție conținutului de grăsimi din componența acestora, deoarece pot înclina balanța către efecte negative.

Iaurtul degresat, laptele degresat, brânza cheddar și mozarella sunt alimente bogate in zinc. În funcție de varietățile în care se găsesc, pot conține în alcătuirea lor până la 4.41 miligrame de zinc pentru o sută de grame de produs, asigurând o parte din doza zilnică recomandată de medicii nutriționiști.

10.Nucile caju și migdalele 

alune-4046816

Nucile caju și migdalele sunt o sursă excelentă de cupru, dar și de alte minerale importante pentru alimentația dumneavoastră precum zincul, magneziul, fosforul și manganul, ce fortifică sistemul imunitar. Nucile caju fiind alimente bogate in zinc, asigură 21% din doza zilnică recomandată de zinc pentru o dietă și o viață sănătoasă. Atât nucile caju, cât și migdalele, susțin dezvoltarea sistemului imunitar.

Savoarea delicată a nucilor caju și a migdalelor le încadrează în categoria alimentelor perfecte ca și gustare între mese, fiind și extrem de hrănitoare și nutritive pentru organism. De asemenea, acestea pot fi utilizate în prepararea unui unt extrem de gustos sau adăugate pur și simplu în salate pentru un plus de savoare.

11.Brânza vegetală Tofu

branza-tofu-1024x683-8939981

Fitații sunt substanțe naturale care se găsesc în alimentele de origine vegetală și care împiedică absorbția de zinc a organismului. Din cauza acestora, cercetătorii recomandă un consum sporit de alimente bogate in zinc în cazul persoanelor care urmează o dietă vegetariană, crescând doza zilnică recomandată cu 50%.

Brânza vegetală Tofu asigură aproximativ 6% din doza zilnică de zinc recomandată unei persoane de sex feminin, fiind un aliment extrem de popular în rândul celor care evită consumul de alimente de origine animală (carne și lactate), datorită aportului său nutritiv important, dar și datorită faptului că este un aliment sățios, ce inhibă pofta de mâncare.