Stafide – Ce sunt, Cum Se Fac, Beneficii Si Contraindicatii (2020)

Stafidele sunt un aliment foarte apreciat în industriat alimentară, mai ales în ceea ce privește prepararea deserturilor delicioase ce au în componența lor stafide aurii sau brune. Acestea au de asemenea, un conținut foarte bogat în substanțe nutritive, vitamine, minerale și antioxidanți.

Acțiunea acestor nutrienți asupra organismului uman i-a intrigat pe cercetătorii din toată lumea, de aceea, acest articol are rolul de a prezenta rezultatele studiilor științifice efectuate pentru a demonstra efectele benefice ale stafidelor asupra organismului!

Stafide – Beneficii Si Proprietati

Cu stafide se ajuta digestia

Stafide - beneficii si proprietati

Consumarea câtorva stafide în fiecare zi aduce beneficii stomacului dumneavoastră. Aceste fructe uscate conțin fibre care încep să se mărească în volum în prezența apei. Acest lucru îi conferă un efect laxativ asupra stomacului și ajută la tratarea constipației.

De asemenea, consumate zilnic ele facilitează mișcarea tractului digestiv și fibrele împiedică pătrunderea toxinelor și a bacteriilor în organism, formând un gel care aderă la pereții intestinali și care ține departe bacteriile și toxinele de organism.

Procesul de digestie de la nivelul organismului dumneavoastră va fi facilitat, iar ele vă vor asigura un nivel crescut de energie pe tot parcursul zilei, datorită sporirii proceselor metabolice din organism.

Cu stafide se reduce aciditatea la stomac

Consumul de stafide, fructe uscate ce conțin concentrații importante de potasiu și de magneziu, reduce activ aciditatea, protejează și detoxifică bine organismul de toxinele din sistem, reducând riscul apariției unor afecțiuni precum artrită, gută, pietre la rinichi și boli vasculare.

Au și o acțiune importantă asupra acidității stomacului datorită concentrației lor mari de fibre din alcătuirea lor. Odată cu pătrunderea acestora în stomac, ele neutralizează cantitatea de acid clorhidric în exces de la nivelul stomacului, ajută la reducerea simptomelor acidității, nemaiavând arsuri și reflux gastroesofagian. Vor dispărea complet!

Stafidele – Beneficii care lupta împotriva anemiei

stafide 2

Datorită fierului și al complexului bogat de vitamine B care se află în compoziția stafidelor (pe lângă potasiu și magneziu), acestea au un efect important în tratarea anemiei. Această afecțiune are două cauze de apariție: prima se referă la carența de fier a organismului, iar aici ele compensează prin aportul său mare de fier în organism.

A doua cauză de apariție a anemiei în corpul uman sunt sângerările oculte, iar consumul de stafide are beneficii în sporirea efectelor regenerative ale organismului și facilitând vindecarea acestuia. Astfel, stafidele ajută in lupta activă împotriva anemiei, atât a simptomelor supărătoare ale acesteia, cât și asupra cauzelor, pentru ca dumneavoastră să vă puteți bucura de o viață normală.

Cu stafide se previne cancerul

Antioxidanții proveniți din alimente sunt vitali, deoarece protejează corpul de stresul oxidativ și de deteriorarea cauzată de radicalii liberi oxidativi. Degenerarea oxidativă a radicalilor liberi și stresul oxidativ sunt factori de risc în dezvoltarea numeroaselor tipuri de cancer, a îmbătrânirii premature, dar și a creșterii tumorilor.

Un antioxidant numit catechină prezent în stafide ajută în apărarea corpului uman împotriva radicalilor liberi oxidativi care pot cauza tumori agresive și cancer de colon. Stafidele sunt recunoscute la nivel global de către specialiștii din lumea întreagă drept fiind bogate în de compuși antioxidanți.

Datorită conținutului lor bogat în fitonutrienți polifenolici, antioxidanți cu proprietăți benefice antiinflamatorii asupra organismului, stafidele ajută în tratarea infecțiilor. Acestea arată efecte puternice antibacteriene care ajută în reducerea riscului dezvoltării simptomelor febrile și în neutralizarea bacteriilor. Astfel, consumul zilnic al câtorva stafide vă ține departe de răceli, bacterii și multe alte infecțiii asemănătoare.

Cum Se Fac Stafide?

Stafidele sunt struguri uscați.

Stafidele se pot prepara în moduri diferite, chiar în confortul casei dumneavoastră. Veți avea nevoie doar de struguri și atât.

Procedeul de pregătire al stafidelor pe care îl vom prezenta implică uscarea strugurilor la soare. După spălarea și eliminarea codițelor strugurilor, aceștia se întind pe o tavă care permite aerului să circule în interiorul ei și se acoperă.

Strugurii trebuie să fie poziționați astfel încât să nu se atingă unul pe celălalt. Se plasează tava într-un loc uscat și călduros, direct în lumina soarelui.

Timp de 3-4 zile, strugurii trebuie rotiți de pe o parte pe cealaltă o dată pe zi. Este posibil ca aceștia să necesite un timp mai mare pentru a se usca bine (cum trebuie), în funcție de nivelul de căldură din atmosferă. Apoi, stafidele sunt gata pentru consum.

Stafide – Intrebari Frecvente:

Ce sunt stafidele?

Stafidele sunt fructele provenite de la vița de vie, sunt strugurii sub formă deshidratată. Acest lucru (deshidratarea) se poate realiza în trei proceduri diferite, fie prin uscarea lor la soare, fie prin utilizarea cuptorului pentru un timp mai scurt de uscare sau folosind un aparat de deshidratat.

Ce sunt stafidele aurii?

Stafidele aurii sunt strugurii albi deshidratați și sunt cunoscute pentru gustul lor dulce, mai zemos. De multe ori se utilizează dioxidul de sulf pentru acțiunea sa conservantă pentru a păstra culoarea mai deschisă a strugurelui.

Related Posts

Stafidele aurii au în compoziția lor un număr mai mare de flavonoizi față de stafidele normale, aceștia fiind fitonutrienți care se găsesc în plante și care le dau culoarea și proprietățile antioxidante pe care le au.

Ce sunt stafidele brune?

Stafidele brune provin din deshidratarea strugurilor negri. Acestea au o compoziție cu un aport caloric scăzut, bogate în potasiu, specialiștii recomandând consumul zilnic al unei porții de două linguri de stafide brune pentru a beneficia la maxim de proprietățile lor terapeutice.

Aceste stafide sunt recunoscute pentru proprietățile lor de îmbunătățire ale aspectului tenului dumneavoastră, acționând împotriva îmbătrânirii premature a tenului, dar și a ridurilor și a liniilor fine datorită antioxidanților din alcătuirea sa.

Din ce se fac stafidele?

Stafidele se fac din struguri deshidratați în urma unor proceduri complexe, în vederea obținerii unei concentrații ridicate de substanțe nutritive, de vitamine, dar și de antioxidanți, pentru a beneficia la maxim de efectele terapeutice ale acestui super aliment.

Stafidele sune struguri uscati la soare sau la cuptor.

De asemenea, stafidele sunt o gustare delicioasă, apreciată atât de adulți, cât și de copii, care poate fi înglobată cu ușurință în dieta zilnică.

Ce contraindicatii au stafidele?

Stafidele consumate în cantități normale nu prezintă contraindicații, însă consumul exagerat de stafide crește riscul de a avea afecțiuni la nivelul stomacului din cauza aportului crescut de fibre ce nu pot fi digerate, acest lucru cauzând indigestie și constipație. Mai mult, un consum sporit de stafide poate duce la dezvoltarea unor reacții alergice la acest aliment, dar poate cauza, de asemenea, și hipotensiune.

Ingrasa Stafidele? – Calorii

Stafidele ingrasa doar dacă sunt consumate excesiv din cauza faptului că acest super aliment are  o densitate calorică mare, fiind lipsit de apă. Nu provoacă efecte secundare negative la nivelul corpului uman.

Acest tip de fructe au multe fibre, dar și mai multe calorii. De exemplu, un pahar de stafide conține în jur de 500 de calorii, de aceea este recomandat consumul acestora în cantități reduse.

0 Shares
Copy link
Powered by Social Snap