Cauzele pneumoniei

Cauzele pneumoniei

Virusurile, bacteriile și ciupercile pot provoca pneumonie. În Statele Unite, cauzele comune ale pneumoniei virale sunt gripa, virusul respirator sincițial (RSV) și SARS-CoV-2 (virusul care provoacă COVID-19). O cauză comună a pneumoniei bacteriene este Streptococcus pneumoniae (pneumococul).

Cum se infectează o persoană cu pneumonie?

Modalitățile prin care puteți obține pneumonie includ: Bacteriile și virușii care trăiesc în nas, sinusuri sau gură se pot răspândi la plămâni. Este posibil să inhalați unii dintre acești germeni direct în plămâni. Inhalați (inhalați) alimente, lichide, vărsături sau fluide din gură în plămâni (pneumonie prin aspirație).

Cine este cel mai probabil să facă pneumonie?

Anumite persoane sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de pneumonie: adulții de 65 de ani sau mai mult; copii mai mici de 5 ani; persoanele care au afecțiuni medicale în curs de desfășurare (cum ar fi astmul, diabetul sau bolile de inimă); și oameni care fumează țigări.

Vă puteți recupera de pneumonie?

Majoritatea oamenilor se recuperează în cele din urmă după pneumonie. Cu toate acestea, rata mortalității la 30 de zile este de 5 până la 10 la sută dintre pacienții spitalizați. Poate fi de până la 30 la sută la cei internați la terapie intensivă.

Ce alimente sunt bune pentru pneumonie?

O dietă bogată în proteine ​​este benefică pentru persoanele care suferă de pneumonie. Alimente precum nucile, semințele, fasolea, carnea albă și peștii de apă rece precum somonul și sardinele au proprietăți antiinflamatorii. Ei, de asemenea, în repararea țesuturilor deteriorate și construirea de noi țesuturi în organism.